Category Archives: Scannen

Eerste scan met Howtek D4000 en Aztek DPL Pro.

Forrest

Scannen is een vak apart. Nog niet zo lang geleden heb ik de beslissing genomen om een Drumscanner aan te schaffen. De Epson V750 die ik tot dusver gebruik geeft mooie resultaten maar ik wist van met name andere fotografen dat er kwalitatief meer mogelijk is, zelfs veel meer. Dus heb ik een Howtek D4000 scanner gekocht. Daarbij via www.Aztek.com nieuwe software, in dit geval Digital PhotoLab Pro kort weg DPL Pro. Niet goedkoop maar na enig onderzoek en de vele reacties op forums, essentieel om het meeste uit de Howtek te halen. Silverfast was ook een optie maar de engineers van Aztek hebben de software specifiek op hardware matige aansturing gemaakt iets wat andere software niet kan.

Naast de software heb ik tevens een nieuw IT8 scan target gekocht. Het betreft een Wolf Faust IT8 specifiek voor het scannen van Fuji Velvia50. Wolf Faust heeft diverse ‘scan targets’ en wellicht schaf ik er nog een voor Fuji Astia en Provia aan. Ik heb ook overwogen om een target van Hutch Color te kopen, maar vanwege de kosten laat ik dat voorlopig voor wat het is.

Bovenstaande foto heb ik recent in het Duinoord bos in Den Helder gemaakt. Ik heb deze specifiek voor het testen van het scanproces gebruikt maar verder ben ik niet zo tevreden over de compositie maar wel de sfeer en kleuren.

De manier waarop ik gescand heb en de vergelijking met de originele 4×5 Fuji Velvia50 dia op de lichttafel geeft een keurige (visuele) match! In DPL zijn er diverse manieren om te scannen. Ik ga altijd voor een ‘RAW’ scan waarbij het kleurmanagement op ‘uit’ gaat. Ik laat de scanner geen toevoegingen of veranderingen maken omdat ik niet de controle over het eindproduct wil kwijtraken. De methode voor deze scan was een zogenaamde ‘Wide gamut Log Chrome’ zonder enige correcties via curven oid te maken. Omdat het om een test ging heb ik maar voor 400DPI gekozen. Het scherpstellen met een Howtek kan op diverse manieren en ik heb bij deze scan voor de manuale optie gekozen waarbij je via een loupe in de scanner zelf visueel gaat scherpstellen. Vervolgens stel je de verkregen waarde in DPL in. Hiermee stel je zeker dat de scan scherp is. In tegenstelling tot de Epson V750, ben ik tav het scherpstellen nu tevreden want ik kreeg nooit een zwitserleven gevoel van de Epson. Overigens is de voorwaarde dat de dia/negatief evenredig strak op de drum is gespannen want anders gaat dat ten koste van de scherptediepte.

Na de scan heb ik de foto in een 16 bit TIFF formaat in Photoshop geopend waarbij  het eerder gemaakt ICC profiel voor eveneens de Wide gamut Log is aangewezen. Vervolgens heb ik de foto in een Joseph Holmes Chrome Space (http://www.josephholmes.com/profiles.html) kleurruimte toegewezen. Dat is wellicht zoals de meesten Adobe RGB of Prophoto RGB gebruiken geheel anders maar neem eens een kijkje op de website van JH want daar staat het verhaal beschreven en het betreft zeker niet alleen analoge fotografie. Overigens maakt JH mooie foto’s!
Na deze standaard stappen heb ik een kleine kleurcorrectie via curven in Photoshop gemaakt en that’s it. Verder geen correcties omdat dit voor een 400 DPI scan en test foto niet de moeite waard is.

Kortom na deze eerste scan krijg ik het gevoel goed op weg te zijn. Nu op naar nieuwe foto’s inscannen want die liggen te wachten-). Hmm wellicht ook nog de oude…..

Groet,

Bert

Also posted in Blog, Den Helder, Fuji velvia 50, Howtek D4000 Tagged , , |

Een nieuw hoofdstuk.

Ik lees veel literatuur over fotografie zoals boeken maar ook online. Ik leer wekelijks nieuwe dingen die mij helpen in mijn ontwikkeling. Veelal ben ik op zoek naar technieken die betrekking hebben op allerlei gebieden zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van films, Photoshop en apparatuur. Ook lees ik graag ervaringen van anderen.
Op andere momenten wanneer ik op zoek ben naar inspiratie lees ik graag boeken van Joe Cornish, David Ward, Eliot Porter, Bruce Percy om er een paar te noemen. Allemaal zeer gerespecteerde landschapsfotografen die schitterende foto’s maken maar tevens daar ook een goed verhaal bij hebben. Mijn collectie breid ik constant uit en ik speel met het idee om op termijn een aantal boeken te gaan bespreken.
In het verleden wilde ik alles weten op de manier hoe een foto gemaakt is. Vanzelfsprekend kom je dan op de standaard zaken zoals sluitertijd, diafragma, filters etc. Gaande weg de tijd merk ik dat deze behoefte steeds minder wordt want de relevantie neemt voor mij af. Dat heeft ook te maken dat ik de techniek steeds beter ga beheersen. Daarbij is de insteek om in de praktijk de voor mij bekende technieken toe te passen en ervoor te zorgen dat het eindresultaat tot stand komt zoals ik dat op het moment van de foto maak, visualiseer.

Vanaf het begin dat ik besloten heb om opnieuw met film te gaan werken, heb ik de ambitie een zo hoog mogelijk technisch niveau te behalen. Dat streven heeft tot dusver mijn ontwikkeling positief beïnvloed.
De overstap naar film heeft er bij mij voor gezorgd dat ik meer bewust fotografeer. Ik heb niet de luxe om veel foto’s te maken want al met al en ondanks dat ik zelf ontwikkel en scan, blijft het gebruik van 4×5 inch film een dure grap. Daarnaast en wellicht nog veel belangrijker, ben ik niet altijd in de gelegenheid er op uit te trekken. Is dat dan een belemmering?
Soms wel en soms niet. Op momenten waar ik twijfel om daadwerkelijk een foto te maken kan dat soms tot frustraties leiden want tenslotte ben je op pad en is het wel zo leuk als er een resultaat wordt behaald.
Ik ben als landschapsfotograaf niet alleen op zoek naar mooie landschappen, maar tevens bruikbaar licht. Meer en meer kom ik tot de ontdekking wat ik wel mooi vindt en wat niet. Ik maak sinds kort gebruik van een karton/kader waar ik een uitsnede van 4×5 inch heb gemaakt. Het is een oud en bekend hulpmiddel om een compositie te bepalen. Het werkt redelijk nauwkeurig en mijn onderbuik gevoel zegt vanzelf of het een bruikbare compositie is of niet. Ik maakte tot voor kort ook gebruik van een goedkope viewfinder maar nadat deze gesneuveld is ben ik op de karton toer gegaan-), en het werkt!

Bij een digitale camera zijn er tal van mogelijkheden om ‘het moment’ niet te hoeven missen. En ondanks dat er tegenwoordig geweldige camera’s zoals de Nikon D800 of de Sony A7R op de markt zijn, is het (nog) niet mijn ‘cup of tea’. Het is echter geen statement om te zeggen dat ik alleen analoog wil werken want ik ben er van overtuigd dat gezien de ontwikkelingen op het gebied van film/chemicaliën en de digitale vooruitgang, ik op termijn niet anders meer kan. Maar zolang er nog film op de markt verkrijgbaar is, top ik mijn vriezer op! Ik ben er trouwens wel van overtuigd dat film nog wel een tijd beschikbaar blijft dus maak ik mij geen zorgen, althans dat probeer ik-)

Ik denk dat als ik terugkijk dat ik durf te beweren dat de grootste winst tot dusver het gebruik van Ansel Adams Zone techniek mij het meest in mijn ontwikkeling heeft geholpen. Toen ik 16 was heb ik al een poging gewaagd om deze techniek te beheersen. Ondanks dat ik de theorie begreep is het in de praktijk niet gelukt. Jaren later heb ik die draad weer opgepakt en doe ik er mijn voordeel mee.

In het veld veel 4×5 foto’s maken is er bij mij niet bij. Ik heb een erg zuinige werkwijze en dat zelfs op de momenten dat ik met een 6×7 achterwand fotografeer. Dat is ook een deel van mijn bewustwordingsproces. De laatste tijd gaat mijn aandacht naar de compositie in samenhang met licht uit en merk aan mijzelf dat ik steeds kritischer wordt wat ik wel en niet mooi vindt. Dat komt mede doordat ik veel foto’s van anderen bekijk. In mijn huidig portfolio is er in feite maar een heel klein deel die ik echt gelukt vindt. Gelukt in de zin van; hier sta ik voor! Ik kan de intentie uitleggen zonder een link naar techniek te maken.

De basis voor mij is op mijn eigen manier het in beeld brengen van het Nederlandse landschap. Het intrigeert mij om telkens weer nieuwe elementen in het landschap te ontdekken. Je kan wellicht in Nederland discussiëren over het monotone landschap en ja het overgrote merendeel is landbouwgebied of stedelijk. Maar toch zijn er gebieden die enorm veel te bieden hebben. Zo ga ik bijvoorbeeld graag naar het duingebied in de omgeving van Bergen en Schoorl, maar zeker ook een stuk dichterbij op loopafstand valt altijd weer veel te ontdekken. Het zijn geen weidse landschappen in Nederland maar ik zie altijd weer mogelijkheden om interessante foto’s te maken. Ik ben dan primair op zoek naar elementen die ik in een compositie in de voorgrond wil plaatsen want in mijn belevenis vindt ik dat ten behoeve van het creëren van diepte belangrijk.

Ik heb veel met mijn Flatbed Epson V750 scanner met de scannersoftware en PS geëxperimenteerd. Ik krijg het gevoel dat ik de techniek en achterliggende theorie beter ben gaan begrijpen. In de tijd dat ik bezig was met het scanproces is mijn interesse gewekt voor Drum scanners. Ik kijk regelmatig op Ebay en heb diverse scanners te koop gezien. Ik was echter niet gecharmeerd van het drum mounting proces. Wat een gedoe dacht ik altijd. Maar omdat ik toe was aan de next step heb ik besloten een Drum scanner aan te schaffen. In dit geval een Howtek D4000. Met dit apparaat zal ik weer een tijdje zoet zijn en door middel van veel experimenteren wil ik een ervaren drumscanner operator gaan worden (ja dat is een echt vak-). Ik hoop hiermee de kwaliteit van scans en het eindproduct duidelijk te verbeteren en daarmee begint voor mij een nieuw hoofdstuk.

Groet,

Bert

Also posted in Blog, Workflow

Workflow, een doorgaand leerproces.

De laatste tijd heb ik niet bepaald stil gezeten om mijn kennis en ervaring op het gebied van de hybride workflow te vergroten. Hybride werken, analoog fotograferen en digitaal bewerken, zorgt ervoor dat er meer schakels in het proces zitten die van invloed op het eindresultaat kunnen zijn. Mijn gebruikte workflow begint met het ontwikkelen van de film (negatief of dia). Vervolgens het scannen en de bewerking in PS. Printen doe ik (nog) niet zelf maar dat is de eind stap in de hele keten. Vooral het scannen is een kunst op zich. Dit is de overgang van analoog naar digitaal, vandaar hybride. Maar wie is daar in het digitale tijdperk nog in geïnteresseerd? In ieder geval ik dus-).
Scannen is een proces in de keten van de analoge fotografie. Je kan het laten doen (uitbesteden), maar daar zijn kosten aan verbonden. Met name het laten scannen van 4×5 inch formaat dia’s/negatieven is een dure aangelegenheid. Prijzen zitten al snel op 15 tot 20 euro per scan. De reden waarom dit zo prijzig is komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een drumscanner, in ieder geval zou dat wel het streven moeten zijn. Het voordeel van een drumscanner is dat de kwaliteit enorm verbetert. Vooral de details in schaduwpartijen en het kleurbereik zijn vele malen beter dan een scan via een flatbed scanner (Lees hier meer over op http://cheapdrumscanning.com).
Zelf heb ik na enig onderzoek voor de Epson V750 Pro flatbed-scanner gekozen. Voordelen zijn dat deze betaalbaar is en goede resultaten geeft. Bij de scanner wordt software geleverd. Er zijn twee scan programma’s (Silverfast en Epson) en een voor het maken van een profiel (EZcolor). Voor het daadwerkelijk scannen gebruik ik Silverfast. Het programma biedt diverse uitgebreide mogelijkheden om tot een gewenste scan te komen. Als leek zonder scan ervaring, kan je na installatie direct scannen.
De Epson V750 wordt helaas met een minder geschikte filmhouder geleverd. Dit heeft invloed op de scherpte van de scan. Als oplossing heb ik een Better Scanning filmhouder gekocht (www.betterscanning.com). Het voordeel is dat de film met behulp van tape strak tegen een glasplaat wordt geplakt. Daarnaast is de hoogte van de filmhouder zeer nauwkeurig instelbaar zodat het negatief of dia optimaal scherp wordt gescanned.

Tegelijkertijd met het daadwerkelijk scannen ben ik op zoektocht gegaan om te controleren of ik wel een optimaal proces hanteer. Nu na meer dan een jaar speur- en leeswerk, ervaring op doen door middel van trail en error, ben ik in ieder geval weer een stuk wijzer.
Het internet is een prachtige bron om te onderzoeken welke mogelijkheden, technieken en achtergrond informatie er allemaal is. Er zijn sites van fotografen waar ik meer van leer dan er in boeken staat beschreven. Zo beschrijft Joseph Holmes (www.josephholmes.com) veel over kleurmanagement en kleurprofielen. Hij biedt deze profielen zelfs online te koop aan. Ook voor de digitale fotograaf is het waard hier een kijkje te nemen. Zelf sta ik op het punt om de ‘Chrome Space 100’ te kopen.
Op de site van Hutchcolor (www.hutchcolor.com) is eveneens veel informatie over scannen te vinden. Hutchcolor heeft ook een eigen ICC profiel target gemaakt welke nauwkeuriger is dan de standaard bijgeleverde IT8 target door Epson. Hier hangt wel een duur prijskaartje aan vast en is voor mij geen optie. Overigens wordt dit profiel wel door ‘Cheapdrumscanning’ gebruikt.

Een andere goede bron om veel over scannen e.d. te weten te komen is de site van de Tim Parkin (www.timparkin.co.uk/). Tim test zelf enorm veel materiaal en geeft uitgebreide, vaak technische, reviews. Daarnaast beheert hij de ‘On Landscape’ website (www.onlandscape.co.uk), een must voor de serieuze landschapsfotograaf om lid van te worden!
Verder heb ik via Lynda.com een tijd lang wat instructievideo’s gevolgd ten aanzien van scannen (Taz Tally) en color management (Chris Murphy). Beide lessen zijn zeker voor de beginner erg behulpzaam en ik heb er ook zeker baat bij gehad.

Boek color management

Naast de informatie vanaf het internet heb ik een tweetal boeken gekocht. Van Tim Parkin kreeg ik de tip om het boek ‘Real World Color Management’ van Bruce Fraser, Chris Murphy en Fred Bunting te kopen. (ISBN0-201-77340-6).  Het boek beschrijft op een heldere manier alle aspecten van kleur management die van belang zijn. Ten aanzien van scannen heb ik ‘scanning negatives and slides’ van Sascha Steinhoff gekocht. Dit boek is meer geschikt voor de beginnende fotograaf die voor het eerst gaat scannen.

Iedere fotograaf heeft een workflow, althans zou dit zo moeten zijn. Met de kennis die ik nu heb ben ik van mening dat ik een steeds meer steady manier van werken heb. Steady in de zin van dat ik weet welk resultaat ik krijg. Met name het leerproces ten aanzien van scannen heeft ervoor gezorgd dat ik resultaten krijg waar ik tevreden mee ben.
Ik ben nog niet voor de volle 100% tevreden (kritisch blijven) en hoop met de aanschaf van de Joseph Holmes profielen een goede  stap in die richting te maken. Daarnaast zal ik zeker mijn beste foto’s die ik ga afdrukken, laten inscannen m.b.v. een drumscanner.
Groet, Bert.

Also posted in Blog, Workflow