Category Archives: Howtek D4000

White Blossom.

Witte bloesem, Den Helder april 2014.

Witte bloesem, Den Helder april 2014.

Also posted in Den Helder, Kodak Ektar100

Eerste scan met Howtek D4000 en Aztek DPL Pro.

Forrest

Scannen is een vak apart. Nog niet zo lang geleden heb ik de beslissing genomen om een Drumscanner aan te schaffen. De Epson V750 die ik tot dusver gebruik geeft mooie resultaten maar ik wist van met name andere fotografen dat er kwalitatief meer mogelijk is, zelfs veel meer. Dus heb ik een Howtek D4000 scanner gekocht. Daarbij via www.Aztek.com nieuwe software, in dit geval Digital PhotoLab Pro kort weg DPL Pro. Niet goedkoop maar na enig onderzoek en de vele reacties op forums, essentieel om het meeste uit de Howtek te halen. Silverfast was ook een optie maar de engineers van Aztek hebben de software specifiek op hardware matige aansturing gemaakt iets wat andere software niet kan.

Naast de software heb ik tevens een nieuw IT8 scan target gekocht. Het betreft een Wolf Faust IT8 specifiek voor het scannen van Fuji Velvia50. Wolf Faust heeft diverse ‘scan targets’ en wellicht schaf ik er nog een voor Fuji Astia en Provia aan. Ik heb ook overwogen om een target van Hutch Color te kopen, maar vanwege de kosten laat ik dat voorlopig voor wat het is.

Bovenstaande foto heb ik recent in het Duinoord bos in Den Helder gemaakt. Ik heb deze specifiek voor het testen van het scanproces gebruikt maar verder ben ik niet zo tevreden over de compositie maar wel de sfeer en kleuren.

De manier waarop ik gescand heb en de vergelijking met de originele 4×5 Fuji Velvia50 dia op de lichttafel geeft een keurige (visuele) match! In DPL zijn er diverse manieren om te scannen. Ik ga altijd voor een ‘RAW’ scan waarbij het kleurmanagement op ‘uit’ gaat. Ik laat de scanner geen toevoegingen of veranderingen maken omdat ik niet de controle over het eindproduct wil kwijtraken. De methode voor deze scan was een zogenaamde ‘Wide gamut Log Chrome’ zonder enige correcties via curven oid te maken. Omdat het om een test ging heb ik maar voor 400DPI gekozen. Het scherpstellen met een Howtek kan op diverse manieren en ik heb bij deze scan voor de manuale optie gekozen waarbij je via een loupe in de scanner zelf visueel gaat scherpstellen. Vervolgens stel je de verkregen waarde in DPL in. Hiermee stel je zeker dat de scan scherp is. In tegenstelling tot de Epson V750, ben ik tav het scherpstellen nu tevreden want ik kreeg nooit een zwitserleven gevoel van de Epson. Overigens is de voorwaarde dat de dia/negatief evenredig strak op de drum is gespannen want anders gaat dat ten koste van de scherptediepte.

Na de scan heb ik de foto in een 16 bit TIFF formaat in Photoshop geopend waarbij  het eerder gemaakt ICC profiel voor eveneens de Wide gamut Log is aangewezen. Vervolgens heb ik de foto in een Joseph Holmes Chrome Space (http://www.josephholmes.com/profiles.html) kleurruimte toegewezen. Dat is wellicht zoals de meesten Adobe RGB of Prophoto RGB gebruiken geheel anders maar neem eens een kijkje op de website van JH want daar staat het verhaal beschreven en het betreft zeker niet alleen analoge fotografie. Overigens maakt JH mooie foto’s!
Na deze standaard stappen heb ik een kleine kleurcorrectie via curven in Photoshop gemaakt en that’s it. Verder geen correcties omdat dit voor een 400 DPI scan en test foto niet de moeite waard is.

Kortom na deze eerste scan krijg ik het gevoel goed op weg te zijn. Nu op naar nieuwe foto’s inscannen want die liggen te wachten-). Hmm wellicht ook nog de oude…..

Groet,

Bert

Also posted in Blog, Den Helder, Fuji velvia 50, Scannen Tagged , , |