Category Archives: Eliot Porter

[:en]Inspiratie.[:]

[:en]“To make visible the invisible”. (Paul Klee).

Iedere fotograaf heeft wel een of meerdere inspiratiebronnen en ik ben daar geen uitzondering in. Een bron van inspiratie is het lezen van fotoboeken. Zo heb ik onlangs een boek via Ebay van een van mijn favoriete fotografen gekocht namelijk ‘Intimate Landscapes’ van Eliot Porter. In Nederland zijn amper boeken van Porter te vinden maar over de grens is dat geen probleem en in dit geval vond ik het boek in de States.
Het boek bevat 55 foto’s die Porter gedurende de jaren heeft gemaakt. De printkwaliteit van de foto’s is erg hoog en dat is prettig!

Eliot Porter (1901 – 1990) heeft in zijn beginjaren als fotograaf met Ansel Adams en Alfred Stieglitz gewerkt, ware meesters in fotografie. Het was Adams die Porter vertelde dat hij beter op groot formaat kon fotograferen in plaats van een Leica die hij destijds in bezit had. Porter was in tegenstelling tot Adams een van de eerste fotografen die na de tweede wereld oorlog een overstap op kleur (Kodachrome) maakte en niet zonder succes. Overigens heeft Ansel Adams eveneens met kleur gewerkt (‘In Color’).
Naast het feit dat Eliot Porter een uitzonderlijk talent had om de natuur en landschappen op een bijzondere manier vast te leggen, was hij een meester in het maken van afdrukken middels het zogenaamde ‘Dye Transfer’ proces. Dit was een enorm uitgebreid proces welke voor uitzonderlijk mooie prints zorgde. Ik heb hier een link geplaatst waar de techniek uitvoerig door zijn voormalig assistent wordt gedemonstreerd; https://www.youtube.com/watch?v=qiRy0hszVRk

Andere boeken die ik van Porter heb zijn ‘Nature’s Chaos’, ‘The place no one knew’, ‘Antartica’ en ‘In Wildness is the preservation of the world’. Er zijn nog meer boeken gepubliceerd waaronder ‘Birds of North America’ waar hij met een 4×5 inch camera vogels heeft gefotografeerd.

In ‘Intimate Landscapes’ staan niet veel foto’s van klassieke landschappen maar meer zoals de titel van het boek al aangeeft, veel detail van de natuur. Details waar je op een normale dag als je in de natuur wandelt, zo maar aan voorbij loopt. Porter had de artistieke gave deze details in vorm en kleur op een dusdanige manier vast te leggen, dat het ineens bijzonder werd. De foto’s van Porter zijn herkenbaar als zijn interpretatie van de natuur en dat is wat ik aantrekkelijk vindt.

Plate 1 - Foxtail grass              Plate 14 - Red osier

 

Mijn persoonlijke mening is dat iedere fotograaf veel kan leren van zijn manier van composeren, gebruik van licht etc. Het zijn ook deze twee factoren die bepalend zijn voor het werk wat hij geleverd heeft.
Tegenwoordig worden veel boeken op allerlei technisch fotogebied verkocht. Eliot Porter schreef zelf niet veel over techniek en beperkte begeleidende teksten in zijn boeken helaas tot een minimum. Maar techniek is uiteindelijk niet het belangrijkste, zeker als je de diverse foto’s van Porter bestudeerd.

De inleidende tekst “To make visible the invisible” van Paul Klee is in het boek een verwijzing naar de foto’s van Porter. Een pakkende tekst die niet alleen veel over de artiest zegt, maar geeft in mijn opinie ook aan dat er voor iedere fotograaf voldoende uitdagingen zijn. Uitdagingen om op iedere willekeurige dag de camera te pakken en op pad te gaan, weer of geen weer en wetende dat er altijd weer iets nieuws te fotograferen valt.

Zo heb ik onderstaande foto op een regenachtige dag in een bos op 500 mtr. van mijn huis gemaakt. Geïnspireerd door Porter was ik  op zoek naar details waar een mooie compositie van kon worden gemaakt. Vooraf niet wetende wat ik zou zien, ben ik dan ook tevreden over dit specifiek eindresultaat. Het inspireert mij om meer aandacht te schenken aan wat er op de bodem groeit, en niet alleen de klassieke landschappen te zoeken-).

Bramen, blauwe en witte boshyacinten en kleefkruid.Duinoord bos Den Helder april 2014.

Bramen, blauwe en witte boshyacinten en kleefkruid. Duinoord bos Den Helder april 2014.

[:]

Also posted in Blog, Den Helder, Fuji velvia 50