Category Archives: Museo Silver Rag

Workshop printen bij het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA).

[:en]Het AGA organiseert regelmatig workshops op allerlei grafisch gebied. Zo ook een workshop printen. Alex de Vocht van het AGA informeerde mij en vroeg of ik (nog) interesse had. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want ik heb tenslotte vanwege familieomstandigheden de laatste maanden weinig tot niets aan fotografie gedaan. Dit was dus een mooi moment om de draad weer op te pakken.

De workshop werd gegeven door Ton Hendriks (http://www.Tonhendriks.nl) waarbij Alex de Vocht assisteerde.
Ton Hendriks studeerde filosofie en is fotograaf, docent en schrijver over fotografie. Hij geeft les aan de Fotovakschool, schrijft voor het fotoblad PF, geeft lezingen over fotografie en houdt zich als fotograaf bezig met documentaire projecten. Hij is de auteur van het theorieboek Beeldspraak, dat op vele academies als standaardwerk wordt beschouwd. (bron; http://www.pf.nl). Een indrukwekkend cv dus.

Zoals ik zal eerder in mijn blog heb geschreven is printen een vak apart en het volgen van een workshop en daardoor kennis opdoen van een ervaren professional, is natuurlijk een mooie kans. Verder vindt ik het nodig om nuance en/of bevestiging van mijn tot dusver opgedane kennis en workflow te krijgen. Kortom ik had er zin in!

Er was een kleine groep deelnemers (5) en de setting was gemoedelijk. Na een korte voorstelronde en introductie begon Ton over het kalibreren van je camera, monitor en printer. Als gebruiker van een analoge camera is het kalibreren van een camera (nog) niet interessant voor mij. Nog niet maar ik ben mij aan het oriënteren en mijn oog valt tot dusver op een Sony α6000 of wellicht een A7r, camera’s met indrukwekkende specificaties. Maar goed daar gaat dit blog niet over-).
Het kalibreren van de monitor en printer spreken voor zich, althans voor mij. Het is onmisbaar in de keten van kleurbeheer (color-management).

AGA workshop 1-c34.jpgAGA workshop 2-c27.jpg

Vervolgens konden er diverse soorten (bariet/glans) papier worden bekeken en een aantal indrukwekkende prints van Ton zelf. Eén foto, een mooi portret van een oude Afrikaanse vrouw, was op 2 soorten papier en A2 formaat afgedrukt. Naast het contrast was er een duidelijk waarneembaar verschil in scherpte te zien en dat was voor Ton een reden om van papier te wisselen. Hiermee gaf hij aan dat er best wel verschillen zitten in diverse papiersoorten onderling. Je moet alleen niet mat en bariet/glans met elkaar vergelijken want deze hebben verschillende eigenschappen.

Na de pauze werd de theorie in de praktijk gebracht. Een ieder was gevraagd een eigen foto mee te nemen en die werd op een te kiezen papiersoort op A4 formaat uitgeprint. Het printproces werd in Lightroom stapsgewijs doorgenomen handig want tot dusver heb ik primair t.a.v. printen in PS gewerkt. Er werd zo nu en dan een link naar Photoshop gemaakt maar inmiddels is mij duidelijk dat ik voortaan Lightroom als primair printprogramma ga gebruiken.
Werken in Lightroom is namelijk veel overzichtelijker en dat is voor mij nu bevestigd. In het boek van Jeff Schewe wordt duaal verteld over Photoshop en Lightroom waarbij de pro’s en contra’s duidelijk worden benoemd. Ook Jeff is voor diverse redenen voorstander van Lightroom. Let wel, het eindresultaat is in beide programma’s identiek maar fouten maken in PS kan sneller dan in LR, althans imho.

Mijn foto had ik in PS voor het printen voorbereid waarbij ik een aantal instellingen zoals verscherpen, contrast en verzadiging subtiel had aangepast. Ook had ik een bepaalde schaduwpartij (linksonder in de foto) wat lichter gemaakt. In principe waren alle aanpassingen enigszins op de gok en zonder een softproof gemaakt (ik wist niet welk papier gebruikt zou gaan worden in combinatie met een ICC profiel), maar in de regel zijn dit wat gebruikelijke  aanpassingen die een print veelal nodig heeft. Achteraf had ik eigenlijk geen aanpassingen moeten maken want dat was objectiever of neutraler geweest denk ik.

Voor het printen heb ik heb deze foto gebruikt die ik in mei dit jaar gemaakt heb maar recent pas daadwerkelijk gescand;

foto  3 1000dpi cms werk.jpgfoto van workshop print.JPG

Rechts de daadwerkelijke A4 print.

Er kon gekozen worden uit een aantal papiersoorten en ik had de keuze gemaakt om op Canson Platine Fibre Rag papier te printen want wilde dit vergelijken met mijn huidig gebruikte Museo Silver Rag. Voor dit papier was een zelfgemaakt ICC profiel  specifiek voor de Epson stylus pro 9880 beschikbaar.

Tijdens het voorbereiden in LR werd een hoge (print) verscherping factor gebruikt wat in principe nooit mag indien je al voor print verscherpt hebt zoals ik in de voorbereiding in PS gedaan heb. Maar goed ik dacht laten we eens zien hoe dat uitpakt. Ook zijn er geen instellingen t.a.v. de resolutie aangepast en heb dat verder ook niet gecontroleerd.
Een minder kritische workflow als ik normaal gebruik, maar tenslotte was ik ook op zoek naar nuance-).

De print zag er in eerste instantie best wel mooi uit maar dat komt met name dat er altijd een verbetering is t.a.v. een foto op een monitor. Op papier spreekt een foto veel mooier, althans is dat nu juist de bedoeling…
Eenmaal kritisch gekeken valt op dat de kleuren ten opzichte van mijn monitor thuis afwijkt en dat een bepaalde schaduwpartij te donker is. Ook is de foto teveel verscherpt. Kortom best nog wel wat werk te doen….

De workshop heeft voor mij dan ook bevestigd dat ik op koers ben. Ik ben namelijk een kritisch persoon als het gaat om resultaat en wil graag het ‘onderste uit de kan’ halen. Gelukkig kan ik ook nuanceren want met een mooi papier zoals Museo en een geweldige printer als de Epson stylus pro 9880 kan alleen ik het fout doen-)).

Groet,

Bert[:]

Also posted in AGA, Blog, Fine Art Printing, Workflow Tagged , , , |

Ervaringen met Fine Art printen.

[:en]Zo, mijn eerste ervaringen met het printen van Fine Art foto’s zijn inmiddels achter de rug. Ik heb een déjà vu gehad met de dagen waar ik zelf zwart wit afdrukken in de doka maakte. Ik kom er in snel tempo achter dat het creëren van een Fine Art print niet zonder veel testen gaat. Had ik ook niet verwacht maar vandaar de déjà vu… Het afdrukken is een enorm motiverend proces want de foto’s op papier komen mooi tot leven, heel anders dan op een beeldscherm.

Zoals in het vorig blog geschreven print ik inmiddels bij het AGA te Amsterdam. Nadat ik eerst Museo Silver Rag en Fotospeed papier had besteld, heb ik een introductiesessie bij het AGA gehad. Daar is mij een workflow geleerd waarna ik de printers, een Epson 9800 voor mat- en een Epson 9880 voor glanspapier, zelfstandig mag bedienen. Wat direct opvalt is dat je veel instellingen moet maken en ieder van de instellingen heeft invloed op het uiteindelijk resultaat. Ook komen in de regel de foto’s indien niet in Photoshop/LR nabewerkt voor het printen, er te donker met minder contrast en verzadiging uit. Dat betekent dus testen en naar een print werken die correct is.
Mijn eerste ervaringen met het Museo Silver Rag papier, een semi gloss papier vergelijkbaar met Baryta, en een vergelijking met High White Smooth mat papier van Fotospeed, laat mij zien dat de voorkeur naar het Museo papier gaat. Het papier leeft meer! Ieder keer als ik de vergelijking maak (zwart wit en kleur), wint Museo. Het AGA heeft voor gebruik de beschikking over Hahnemühle Photo Rag Bright White, een mat papier. Ik heb deze eveneens met Museo Silver Rag vergeleken (zie onderstaande foto).

foto-411.jpgAGA-print1.jpg

Natuurlijk is onderstaande foto lastig voor een neutraal vergelijk, maar als u goed kijkt dan is er op de meest rechter foto (Museo) een verschil te zien met de drie overige (Hahnemühle). Wat ook opvalt is dat het Museo Silver Rag geen echt witte papiertoon heeft maar een tint warmer. Juist bij zwart wit foto’s valt dat op maar daarnaast hou ik persoonlijk niet van koele zwart wit foto’s en de kleurtoon van het Museo papier spreekt mij dan ook enorm aan! Ook het contrast verschil is aangenamer en het papier is iets scherper dan de matte varianten. Met het Fotospeed papier had ik alleen een kleurenafdruk gemaakt en heb vooralsnog besloten niet met dit papier verder te gaan. Ik concentreer mij op het Museo voor kleur en zwart wit.

rechts Museo Silver Rag

rechts Museo Silver Rag

Om de kwaliteit van de prints te optimaliseren maak ik gebruik van de profilering service van de Inkjetwinkel te Amsterdam (gelegen bij ‘Eyes on Media’). Dat betekent dat ik met behulp van een vijftal a4 afdrukken 3000 kleurpatches creëer. Met deze prints die met de Epson 9880 zijn gemaakt op het Museo papier, zal een medewerker van de Inkjet winkel en behulp van een X-Rite i1 Publish Pro 2, een specifiek printer ICC profiel maken. Tot dusver heb ik het ICC (papier) profiel van de fabrikant van Museo gebruikt, maar naar zeggen van de medewerker van de Inkjet winkel zal met dit custom profiel de weergave duidelijk verbeteren. Ik kon ook minder kleurpatches afdrukken maar ik ga voor max. haalbare kwaliteit! Dit is ook een advies van Jeff Schewe waarvan ik het boek Digital Printing heb gelezen. Een bijbel voor het printproces met allerlei voorbeelden t.a.v. een workflow in Photoshop en/of Lightroom maar ook veel informatie t.a.v. materialen etc.
Ik heb dan ook tot dusver mijn workflow op de adviezen die in het boek zijn geschreven gebaseerd. Schewe beschrijft ook uitstekend het proces omtrent de DPI instellingen in relatie met het afdrukformaat, voor mij dus geen vragen meer-). Afdrukken print ik met 360 of 720 DPI, afhankelijk van het afdruk-formaat en de beschikbare resolutie (pixels) van de foto. In de regel scan ik foto’s met 2000 of 4000 DPI en dat levert meer dan voldoende resolutie voor grote afdrukken. Een noot nog t.a.v. de print DPI; Schewe geeft aan dat bij Epson printers het resultaat van een afdruk optimaal is indien de 360/720 DPI instelling wordt gebruikt (Canon printers 300/600 DPI) waarbij in Photoshop of LR een foto altijd naar de 360/720 DPI moet worden ge-upsampled. Voor een uitgebreide uitleg is mijn advies het boek van Schewe te lezen!
Zoals ik al zij zijn er in Photoshop/LR en het printermenu veel instellingen t.b.v. het printen te maken. Indien je serieus wil printen is het een must te weten wat je wel en niet moet instellen anders gaat het geheid fout en zal er teleurstelling t.a.v. de print zijn. De linker van de 4 zwart wit foto’s hierboven laat zo’n resultaat zien. Ik wist initieel niet welk mediatype (en nog een paar settings) t.b.v. het zwart wit printproces in combinatie met het Hahnemühle Bright White mat papier moest gebruiken, en de print kwam er dan ook te donker en koel uit. Na een aantal controles en aanpassingen in het printermenu, was het resultaat van de tweede foto al direct een grote verbetering. Voordat je ‘zomaar’ wat gaat testen is het dus zaak je goed in te lezen want tenslotte is papier en inkt niet gratis… Om het economisch in de hand te houden print ik onder andere met test-strips en werk zo naar een tevreden eindproduct. Tevens noteer ik tijdens het printproces alle bijzonderheden zoals gebruikte settings in PS/LR en printermenu. Doe ik dit niet voor iedere specifieke foto dan gaat het fout. Uiteindelijk sla ik een bewerkte foto voor het printen in 8-bit formaat op en is op deze manier altijd direct te gebruiken bij het afdrukken indien gewenst.

Kortom, ik kan zeggen dat er progressie wordt geboekt en ben daar ook blij om want een mooie Fine Art print is het uiteindelijke doel van mijn fotografie! Komt bij dat ik recent door Frans Peter Verheyen ben benaderd waarbij hij aangaf dat ik ben toegelaten tot verkoop van foto’s via www.Artupfront.com! Ben dan ook zeer vereerd dat ik als fotograaf/artiest hiervoor ben benaderd en geeft mij het gevoel dat mijn recente ontwikkelingen positief zijn. Een verdere stap en wens is foto’s in een galerij te mogen presenteren, en wie weet…-))

Bert[:]

Also posted in Blog, Fine Art Printing, Workflow Tagged , , |

Fine Art Printen

[:en]Printpapier

Fine Art printen, een kunst op zich waar met zorg en kennis (en wellicht veel proberen) een geweldig eindproduct mee te krijgen is.
Ik heb recent besloten om het printproces in eigen beheer te gaan uitvoeren. Ik heb daarvoor het AGA (Amsterdams Grafisch Atelier) benaderd om mij daarbij te helpen. Het AGA beschikt over diverse groot formaat printers waaronder de Epson 9880. Het AGA biedt de mogelijkheid om zelf te kunnen printen en kan je bij het proces ondersteunen. Er worden zelfs workshops georganiseerd om bekend te raken met bijvoorbeeld colormanagement.
AGA

Naast dat er diverse printers op de markt zijn, is er nog een veelvoud aan papiersoorten. ik heb na onderzoek etc. mij initieel gericht op twee merken; Museo en Fotospeed. Van Museo ben ik in de ‘Silver Rag’ geintersseerd. Dit is een 100% katoen papier met een gloss finish. Ik heb dit papier via Bruce Percy (www.brucepercy.co.uk/) leren kennen want ik heb een drietal foto’s van hem. Het is een mooi papier en geeft een prachtige kleurtoon en diepte.
Naast dit papier wil ik van Fotospeed het ‘Smooth Cotton 300’ gaan testen. Dit is een mat papiersoort die door o.a. Joe Cornisch (www.joecornishgallery.co.uk/) wordt gebruikt. In december 2014 heb ik Joe’s galerij in Northallerton in de UK bezocht en heb zijn werk kunnen bewonderen (tip!).
Zelf heb ik laatst een testprint bij Whitewall laten maken op Hahnemuhle mat papier op een Epson printer en Fujiflex highgloss op een Lightjet printer. Rechts in onderstaande foto is de Lightjet afdruk. Overigens zijn de kleuren niet correct en is slechts ter illustratie met een Iphone gemaakt-).
Op het eerste gezicht is het verschil in deze twee papiersoorten niet enorm. Bij nader onderzoek met een loupe zie ik wel een merkbaar verschil in scherpte waarbij de Lightjet het aflegt tegen de Matte print. Ook vindt ik, en dat is persoonlijk, de kleurtoon van het Hahnemuhle papier prettiger.

Hahnemuhle & Fujiflex HG

Initieel was ik best wel tevreden over de twee testprints. Je kan bij Whitewall ICC profielen voor de papiersoorten downloaden en deze heb ik tijdens het softproofen in Photoshop dan ook gebruikt. Tijdens het softproofen heb ik een aantal correcties middels curven gemaakt. Maar als ik de foto’s op papier vergelijk met de monitor, onder de juiste lichtomstandigheden, zie ik toch te grote afwijkingen. Deze betreffen de kleurtoon en de donkere en lichte partijen.

Vanwege het feit dat ik grote afdrukken wil maken (vooralsnog tot 24 inch breed), en dat ik maximale controle over het printproces wil hebben om een Fine Art print kwaliteit te waarborgen, heb ik mij dus bij het AGA gemeld. Zelf heb ik daar hoge verwachtingen van. Het AGA gebruikt ook Hahnemuhle papier en dat biedt mij de mogelijkheid om dit papiersoort te vergelijken met Fotospeed en Museo. Uiteindelijk moet blijken wat voor mij de beste keus is voor een kleur en/of zwart-wit afdruk. Met de twee testpakketen die ik ontvangen heb kan het zelfs zijn dat ik wellicht door persoonlijke voorkeur op een ander soort papier uitkom, alles is mogelijk!

The Digital Print: Preparing Images in Lightroom and Photoshop for Printing

Om meer kennis over het printproces te krijgen heb ik het boek ‘The Digital Print’ van Jef Schewe gekocht. Schewe geldt als een expert op het gebied van o.a. photoshop en zijn boeken worden gewaardeerd.

Dus de komende weken worden leuk en interessant, maar niet alleen vanwege het printen. Er is namelijk voor mij als fotograaf een positieve ontwikkeling gaande, maar daar later meer over.

Groet,

Bert[:]

Also posted in Blog, Fine Art Printing, Fotospeed Smooth cotton Tagged , , , |