Category Archives: Fotospeed Smooth cotton

Fine Art Printen

[:en]Printpapier

Fine Art printen, een kunst op zich waar met zorg en kennis (en wellicht veel proberen) een geweldig eindproduct mee te krijgen is.
Ik heb recent besloten om het printproces in eigen beheer te gaan uitvoeren. Ik heb daarvoor het AGA (Amsterdams Grafisch Atelier) benaderd om mij daarbij te helpen. Het AGA beschikt over diverse groot formaat printers waaronder de Epson 9880. Het AGA biedt de mogelijkheid om zelf te kunnen printen en kan je bij het proces ondersteunen. Er worden zelfs workshops georganiseerd om bekend te raken met bijvoorbeeld colormanagement.
AGA

Naast dat er diverse printers op de markt zijn, is er nog een veelvoud aan papiersoorten. ik heb na onderzoek etc. mij initieel gericht op twee merken; Museo en Fotospeed. Van Museo ben ik in de ‘Silver Rag’ geintersseerd. Dit is een 100% katoen papier met een gloss finish. Ik heb dit papier via Bruce Percy (www.brucepercy.co.uk/) leren kennen want ik heb een drietal foto’s van hem. Het is een mooi papier en geeft een prachtige kleurtoon en diepte.
Naast dit papier wil ik van Fotospeed het ‘Smooth Cotton 300’ gaan testen. Dit is een mat papiersoort die door o.a. Joe Cornisch (www.joecornishgallery.co.uk/) wordt gebruikt. In december 2014 heb ik Joe’s galerij in Northallerton in de UK bezocht en heb zijn werk kunnen bewonderen (tip!).
Zelf heb ik laatst een testprint bij Whitewall laten maken op Hahnemuhle mat papier op een Epson printer en Fujiflex highgloss op een Lightjet printer. Rechts in onderstaande foto is de Lightjet afdruk. Overigens zijn de kleuren niet correct en is slechts ter illustratie met een Iphone gemaakt-).
Op het eerste gezicht is het verschil in deze twee papiersoorten niet enorm. Bij nader onderzoek met een loupe zie ik wel een merkbaar verschil in scherpte waarbij de Lightjet het aflegt tegen de Matte print. Ook vindt ik, en dat is persoonlijk, de kleurtoon van het Hahnemuhle papier prettiger.

Hahnemuhle & Fujiflex HG

Initieel was ik best wel tevreden over de twee testprints. Je kan bij Whitewall ICC profielen voor de papiersoorten downloaden en deze heb ik tijdens het softproofen in Photoshop dan ook gebruikt. Tijdens het softproofen heb ik een aantal correcties middels curven gemaakt. Maar als ik de foto’s op papier vergelijk met de monitor, onder de juiste lichtomstandigheden, zie ik toch te grote afwijkingen. Deze betreffen de kleurtoon en de donkere en lichte partijen.

Vanwege het feit dat ik grote afdrukken wil maken (vooralsnog tot 24 inch breed), en dat ik maximale controle over het printproces wil hebben om een Fine Art print kwaliteit te waarborgen, heb ik mij dus bij het AGA gemeld. Zelf heb ik daar hoge verwachtingen van. Het AGA gebruikt ook Hahnemuhle papier en dat biedt mij de mogelijkheid om dit papiersoort te vergelijken met Fotospeed en Museo. Uiteindelijk moet blijken wat voor mij de beste keus is voor een kleur en/of zwart-wit afdruk. Met de twee testpakketen die ik ontvangen heb kan het zelfs zijn dat ik wellicht door persoonlijke voorkeur op een ander soort papier uitkom, alles is mogelijk!

The Digital Print: Preparing Images in Lightroom and Photoshop for Printing

Om meer kennis over het printproces te krijgen heb ik het boek ‘The Digital Print’ van Jef Schewe gekocht. Schewe geldt als een expert op het gebied van o.a. photoshop en zijn boeken worden gewaardeerd.

Dus de komende weken worden leuk en interessant, maar niet alleen vanwege het printen. Er is namelijk voor mij als fotograaf een positieve ontwikkeling gaande, maar daar later meer over.

Groet,

Bert[:]

Also posted in Blog, Fine Art Printing, Museo Silver Rag Tagged , , , |