Category Archives: Panasonic LX3

Normandië.

[:en]

Oranje mos Cap le Hague Normandie juli 2014plant in rots cap le Hague Normandie juli 2014plant in rots 2 cap le Hague Normandie juli 2014

Tijdens de afgelopen zomervakantie in Frankrijk, was ik samen met mijn familie voor een korte periode in Normandië. Dit gedeelte van Frankrijk stond al langer op de lijst van plekken waar ik graag heen wilde. Normandië is best een grote provincie en wij zaten in het westelijke kustgebied, ruim ten zuiden van Cherbourg. Tijdens een van onze dagtripjes gingen we naar ‘Cap le Hague’. Normandië staat bekend om zijn vele kapen en variërende kustlijn. Eenmaal bij Cap le Hague aangekomen stond ik versteld van de mooie kustlijn met diverse interessante details. Initieel vanaf de weg valt dat slecht te zien, maar zodra je over de kustweg naar de kust rijd beland je in een mooi landschap.
Het weer die dag was half bewolkt en ik zag al snel mogelijkheden voor foto’s te maken. Ik had alleen de Panasonic LX3 op zak. De Chamonix had ik thuis gelaten want ik wilde niemand tijdens de vakantie ophouden met “even een foto maken…”

De vakantie was in juli en ik heb pas recent de foto’s op de PC op een groter beeldscherm bekeken. Veel foto’s vielen vanwege het harde licht (het was midden op de dag), af. Wel wist ik nog dat ik een aantal ‘intieme landschap’ foto’s had gemaakt. Ondanks dat ik naderhand er achter kwam dat ik mij niet de tijd had gegund om in RAW te schieten, was de kwaliteit acceptabel. In feite had ik tijdens de wandeling een aantal snelle snapshots gemaakt, zonder statief zo uit de hand…. Normaal doe ik dat niet want met een 4×5 inch camera is dat onbegonnen werk. Ik ben dan ook van mening dat je er alles aan moet doen om onscherpte te voorkomen.

Helaas hadden we niet voldoende tijd om meer kustlijn in Normandië te ontdekken, maar ik heb in ieder geval een reden om daar weer naar terug te gaan.

Bert[:]

Also posted in Blog, Normandie Tagged , |

Eb en vloed.

Omdat ik aan de kust woon ben ik vaak in de gelegenheid om naar het strand te gaan. Zo was ik ook laatst met de Panasonic LX3 op zak, bezig om wat test composities te maken. Het weer was niet mooi genoeg om met film te fotograferen, in ieder geval voor mij niet. Met mooi bedoel ik eigenlijk te zeggen dat het licht niet naar mijn smaak was. Met een volledig bewolkte hemel is dat wel handig voor mijn favoriete film de Fuji Velvia50, maar zoals gezegd was dit niet de dag ervoor.

Het strand bij Den Helder is breed en heeft veel mogelijkheden om mooie landschap/natuur foto’s te maken. Door het tij ontstaan er in het zand steeds nieuwe vormen en met een beetje fantasie kan je dan leuke ontdekkingen doen. Zelf probeer ik vormen te vinden die ergens op lijken, zoals dieren of mensen. Ik vond al vrij snel een vorm die wat mij betreft op een soort garnaal of inktvis lijkt en besloot om dit te gaan fotograferen.
Het vinden van een aansprekende compositie is ook in dit soort gevallen niet eenvoudig. Ik heb twee foto’s genomen en was best tevreden met het resultaat. Ik had geen statief bij mij maar de LX3 is voorzien van anti-vibratie techniek. Dat werkt op zich prima maar liever fotografeer ik met een statief. De focus is dan anders en minder gehaast. Dit is dan de zandvorm en wellicht had ik toch mijn andere camera moeten meenemen…hahaha.

Zandvorm

Zandvorm.

Also posted in Blog, Nederland, Strand Tagged , , |

Panasonic LX3.

Fotograferen met een L(arge)F(ormat) film camera heeft naast dat er veel voordelen zijn, ook een aantal zaken die wat omslachtiger of wellicht nadeliger werken. Het vinden/bepalen van en goede compositie is één van deze zaken. Er zijn diverse manieren om een werkende compositie te vinden. De meest logische is simpelweg op het matglas te kijken. Omdat ik nog niet zo lang met de LF camera werk is dat wel een vermoeiend en soms frustrerend proces. Een aantal factoren die een rol spelen;
– het matglas is niet optimaal helder
– je werkt onder een doek (dark cloth)
– scherpstellen gaat met een loupe, maar is eigenlijk initieel niet van belang (of toch?)

Tot voor kort werkte ik met een Canon 350D spiegelreflex met het bijbehorende zoeker systeem, en dat is uiteraard eenvoudiger om de compositie bepalen.
Een andere manier om vooraf een compositie te bepalen is het gebruik maken van een karton waaruit een 4×5, 6×7 of 6×12 formaat is gesneden. Ik heb hiervoor een wit karton maar gebruik het tot dusver zelden…. Dan heb ik ook nog een ‘viewfinder’. Een stuk optiek waarmee je als het ware met een ingestelde brandpuntsafstand door een lens kijkt. Dit is een stuk handiger want het is licht en klein in formaat en past zo in je binnenzak. Die neem ik dan ook vaak mee om te oefenen maar vooral te leren zien. Verder is het ook mogelijk een viewfinder app voor je Iphone of Android telefoon te gebruiken. Dit is wel gelimiteerd in verband met de lens van het mobiel. Overigens zijn daar ook weer losse voorzet lenzen te koop.
Omdat ik niet helemaal happy ben met mijn compositie middelen heb ik laatst besloten om een compacte camera te kopen. Tijdens de laatste Photokina in Keulen was ik van een aantal camera’s gecharmeerd. De Panasonic LX7, GX1, Sony Nex 6 en DSC100RX zijn aansprekende modellen. Met name de beeldkwaliteit van de Sony NEX serie staat hoog aangeschreven. Maar voor mij moet een compacte camera ook echt compact zijn dus kwam ik uit op de LX7. Tenslotte sleep ik al genoeg apparatuur mee. Omdat ik met de LF camera werk hoeft de beeldkwaliteit niet top te zijn en heb ik uiteindelijk voor een ouder model gekozen, de Panasonic LX3. Omdat deze camera goede recensies heeft en ik deze via Ebay voor een zacht prijsje kon kopen, was de keuze snel gemaakt. De LX3 is bijzonder interessant omdat:
– beeldformaat is 3:4 (vergelijkbaar met 4×5 Inch). Maar ook 1:1, 2:3 en 16:9 is instelbaar.
– Leica 24mm groothoek mogelijkheid (in vergelijking met een 35 mm/FF camera)
– Live view
– Licht en compact!

Onderstaande foto van het Duinoord bos in Den Helder geeft een indruk van de kwaliteit van de LX3. Voor het gemak (i.v.m. wandelen met mijn trouwe viervoeter) had ik geen statief bij mij en gezien de licht omstandigheden moest ik een langzame sluitertijd gebruiken. Door het uit de hand moeten fotograferen heeft dat toch voor wat onscherpte gezorgd. De RAW foto had wel een behoorlijke blauwe kleurzweem die ik in PS heb aangepast.

Duinoord bos Den Helder

Duinoord bos Den Helder.

Over de beeldkwaliteit ben ik ondanks dat het een ouder type camera is, niet ontevreden. Uiteraard kan dit alleen goed beoordeeld worden op print/papier maar zoals eerder gezegd is de LX3 niet mijn primaire camera en is dit dus minder van belang.
De LX3 geeft mij dus de flexibiliteit om eenvoudiger een goede compositie te bepalen en hoop daarmee in ieder geval mijn TLC workflow te optimaliseren. Toch grappig hoe je analoge met digitale fotografie kan combineren.
Groet, Bert.

Also posted in Blog