Category Archives: Kodak Ektar100

Details uit het landschap.

[:en]De titel en onderwerp spreekt niet tot de verbeelding. Ik probeer een vertaling uit het Engels naar Nederlands te bedenken, maar helaas lukt mij dat niet. Omdat ik nagenoeg alleen door Angelsaksische fotografen ben beïnvloed, leer en onthoud ik Engelse (vak)termen. Zo heb ik bijvoorbeeld de meeste termen in Photoshop in het Engels aangeleerd en nadat ik laatst via de Adobe CC de beschikking over de NL versie van Photoshop kreeg, had ik daar nogal moeite mee. Gelukkig went dit snel maar soms is het lastig de NL benaming te vinden.
Zo ook voor de term ‘Inner Landscape’ die door David Ward (www.into-the-light.com) veel gebruikt wordt. Sterker nog, ik heb het via deze man geleerd. Ward is een meester in het vinden van details in de natuur die velen van ons missen, en ik toch wel. We zien dagelijks veel details in de natuur om ons heen zoals nu in de herfst de paddenstoelen, verkleurde bladeren en andere soorten planten en bomen. Op diverse social media worden veel foto’s van dat soort onderwerpen getoond. Veel van deze vallen bij mij niet in de smaak omdat ze simpelweg alleen een eenvoudige weergave zijn van het onderwerp. Er is echter veel meer te halen door het slim gebruik van licht en compositie. Ik realiseerde mij dat ik daar ook veel meer mee kan. Soms is het een kwestie van ‘inzoomen’ op het object. Het is voor mij zelfs verrassend te ontdekken wat er nog meer mogelijk is te fotograferen. Ik probeer daarbij ook een richting te vinden waar details en elementen in een meer abstracte vorm wordt weergegeven, echter zweef ik tussen diverse stijlen zoals een exacte weergave of juist een interpretatie daarvan.

Zo heb ik onderstaande foto’s in een relatief korte periode in het voorjaar achter elkaar gemaakt. Ze zijn echter pas recent gescand en in PS bewerkt en was verrast met de resultaten. Verrast ten aanzien van de linker foto omdat dit de eerste keer was dat ik Fuji Astia gebruikte. De kleuren die Astia produceert hebben een nadruk op meer rode tonen en dat paste wel goed bij dit onderwerp.
De rechter foto heeft mij positief verrast omdat ik initieel dacht dat de compositie niet zou werken. Tenslotte was dit een oude holle boomstronk waar ik al dikwijls aan voorbij was gelopen en nooit aandacht aan had geschonken. Tot die ene keer waar ik op zoek was naar nieuwe mogelijkheden en probeerde verder te kijken dan het vanzelfsprekende, wat dat ook moge zijn-).

Blijft wel dat ik nog een goede en passende vertaling vindt voor het ‘Inner landscape’…… Wie kan mij helpen?

Old woodHollow
[:]

Also posted in Blog, Fuji Astia, Inner landscape, Nederland Tagged , , , |

Old tree.

[:en]

Old tree, Duinoord bos Den Helder april 2014.

Old tree, Duinoord bos Den Helder april 2014.

[:]

Also posted in Blog, Den Helder

White Blossom.

Witte bloesem, Den Helder april 2014.

Witte bloesem, Den Helder april 2014.

Also posted in Den Helder, Howtek D4000

Een dag in winter.

De winter aan het begin van 2012 was koud en duurde lang. Vaak viel er sneeuw wat weer aantrekkelijk kan zijn om landschapsfoto’s te gaan maken. In het noordwesten van Den Helder ligt een klein natuurgebied (de Grafelijkheidsduinen) en grenst aan de duinen van het strand. Het is van oorsprong een waterwinningsgebied geweest. Inmiddels is het verruigd en is in principe op de meeste plekken niet vrij toegankelijk. Dat is om het goed te kunnen beheren, begrijpelijk. Echter zijn er een aantal plekken waar je prachtige, mits de omstandigheden in orde zijn, foto’s kunt maken. Voor deze foto ben ik dan ook een stukje van de toegankelijke route afgeweken.

Het tijdstip dat ik op pad ging gaf mij voldoende tijd om een goede spot te vinden. Doelstelling was om van het laatste zonlicht gebruik te maken. In de regel geeft een nieuw onbekend gebied altijd een impuls om te proberen er een mooie foto te maken. Geen garantie dat het ook daadwerkelijk lukt. Soms is het nodig dat vooraf goed wordt voorbereid zodat er geen verrassingen ontstaan. Bedenk dat je niet altijd een tweede kans krijgt. Dit gebied echter is dicht in de buurt waar ik woon, en loop er dagelijks langs.

Ik was op pad met mijn Chamonix 045n2 groot formaat (4×5 inch) camera. Mijn rugzak was verder gevuld met o.a. een Rodenstock (groothoek) 65 mm lens en een 6×7 rolfilm houder geladen met een Kodak Ektar100. De reden waarom ik deze film keuze had gemaakt komt omdat ik er nog niet veel ervaring mee heb. Dit was weer een van die gelegenheden waar ik behoefte had om nieuwe ervaringen op te doen. De Ektar is een relatief koele film en heeft weinig DR (Dynamic Range=Dynamisch bereik). Ongeveer 5 stops en dan wordt het al kritisch. Het is niet bepaald een populaire film onder landschapsfotografen, maar totdat ik voor mijzelf het tegendeel heb bewezen ga ik toch door met het gebruik. Normaal gesproken is mijn eerste keus de Fuji Velvia50.

Nadat ik een interessante spot had gevonden probeerde ik een compositie te bepalen die voor mij werkt. Hiervoor neem ik voldoende tijd want uit ervaring weet ik dat een haastig gemaakte foto niet vaak tot volle tevredenheid leid. Ik ben een liefhebber van dichtbij/ver weg composities. Het voordeel van mijn camera is dat ik gebruik kan maken van ruime tilt/shift mogelijkheden. Daarmee kan een grotere scherptediepte worden gecreëerd zonder het gebruik van een (te) groot en dus ongunstig diafragma. Vanwege mijn voorkeur voor de manier van fotograferen probeer ik altijd een element of object te vinden wat de compositie interessanter maakt. Mijn insteek is dat object in de dichtbij zone te plaatsen. Echter in de duinen met een relatief monotoon landschap is dat niet eenvoudig. Er zijn weinig opvallende natuurlijke elementen die er duidelijk uitspringen. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de tijd van het jaar en in de winter is de natuur in een wat ruwere staat.
Uiteindelijk had ik een boompje gevonden die voor mij iets aan de compositie toevoegde.
Het zonlicht kwam sporadisch door het wolkendek en er was een kans aanwezig dat dit wellicht helemaal niet meer ging gebeuren. Nadat ik met de nodige camera-instellingen gereed was ging ik wachten (het was meer hopen) tot het juiste moment. Er was een koude wind (-4 graden) en ik begon moeite te krijgen mij warm te houden en begon na enige tijd te twijfelen of er vandaag wel een foto kon worden gemaakt. Het wachten had geloond want gelukkig braken de zonnestralen door het wolkendek heen. Nu was het een kwestie van snel een goede belichting bepalen, voorzetfilter plaatsen en de foto maken. In de korte tijd dat de zon op zijn best was, en dus ook het licht, heb ik een viertal foto’s gemaakt. Van deze vier was er één na het ontwikkelen onbruikbaar vanwege een te donkere belichting maar de rest was gelukt. Goed zo!

Uiteindelijk heb ik onderstaande foto gekozen omdat het zonlicht in combinatie met de belichting het mooist waren. Ik ben niet ontevreden over de Ektar en ga in de toekomst er zeker verder mee fotograferen.

Groet, Bert.

 

Grafelijkheidsduinen Den Helder.

Also posted in Blog, Duinen, Nederland Tagged |